tisdag 27 maj 2014

Framtiden är säkrad och jag fattar ingenting

  Ni som läser detta och känner mig på fejsbooknivå vet redan om det, men... Jag kom in på Ingesund! Och jag kan knappt tro att det är sant. Jag ska få sjunga folkmusik i ett helt år. 
  Men nu ska jag berätta lite mer från början.
  Förra året sökte jag till fyra folkisar på jazz - Ingesund, Lunnevad, Bollnäs och Sjövik. Då kom jag inte in någon stans, och blev inte heller reserv. Det var något av det tuffaste jag varit med om faktiskt, att få en massa nej och inte veta vad man ska ta sig till. Jag hade verkligen räknat med att komma in - något som jag senare insåg var väldigt naivt av mig. I år hade jag en annan inställning. Jag anmälde mig till sex skolor, och tog folkmusik som extra alternativ där det fanns. Sanningen att säga så var (och är) jag mer taggad på folk än jazz. Förra året tänkte jag att jag kunde välja till det som extra ämne "när jag kommit in". Det misstaget tänkte jag inte göra igen. 
  Så, det blev till slut folk och jazz på Ingesund, folk på Lunnevad, och jazz på Geijerskolan, Billströmska och Sommenbygden. Den stora skillnaden i år jämfört med förra var ju att i år har jag inte gått i skolan, inte haft någon möjlighet till sånglektioner eller över huvud taget motivation till övande, vilket självklart påverkade det hela på många sätt. Jag fick en riktig utmaning med att jobba med musiken på egen hand, och när det till slut var dags att åka ut på min lilla ansökningsturné så tänkte jag hela tiden att jag borde övat mer, börjat tidigare, frågat mer om hjälp. Men då var det bara att köra på med det jag hade. Den här gången hade jag också en helt annan inställning till det hela. Det var en väldig lättnad att veta vad det var jag gav mig in på, veta hur stor konkurrens det är, hur proven går till och vad som förväntas av en. Framför allt, så gick tankegångarna mer i stil med "tänk om jag kommer in" i stället för "tänk om jag inte kommer in". Det tror jag var hälsosamt. 
  Det resonemanget gjorde att jag var betydligt mindre nervös när det väl var dags för att gå in i sökningsrummet, och det gör större skillnad än vad man kan tro. På sökningarna för folkmusik var jag även i den situationen att jag gjorde låtarna a capella, och att inte behöva vara beroende av en kompgrupp var ganska skönt, då är det lättare att hantera misstag, om man skulle göra några. Å andra sidan handlar ju musicerandet i jazz väldigt mycket om hur man fungerar i ensemble, och det tyckte jag var lättare att visa i år.
  Hur som helst så var jag nöjd när jag åkte hem från min sista sökning, och kort därefter började resultaten trilla in. Och kan ni tänka er, reserv på Billströmska och Lunnevad, och antagen till Geijer och Sommen! Jag kunde knappt tro det. Att det skulle gå, trots att jag inte haft varken lektioner eller motivation. Det var verkligen en lättnad, nu visste jag att jag definitivt skulle få hamna någon stans, och få sjunga. Geijerskolan ligger ju dessutom i Ransäter, vilket är ganska lagom långt från Arvika och min karl, åtminstone i jämförelse med de andra skolorna.
  Men Ingesund låg ju ändå högst upp på önskelistan. Och så kom det ett resultat från MLC, fjärde reserv på folkmusik (men tyvärr inget positivt på jazzsidan). Glatt överraskad ändå! Och sedan var det väl bara att vänta på att folk ska tacka nej, för jag tänkte att har man fått godkänt på den ena linjen är man säkert inte prioriterad på den andra. Men, idag så kom det ett resultat från M60. Och jag är med. 
  Så nu ska jag sjunga folkmusik i ett år, och som om det inte vore nog så får jag ju faktiskt flytta ihop med den där Magnus också, om allt går vägen. Tack och hej.


  I can  hardly believe it, but I got accepted for the music education at Ingesund! I really wasn't prepared for this, since I haven't been taking lessons for a whole year, but I got the email today and I don't think I have fully realised what has happened yet. I will devote myself to singing for a whole year, and I can finally move in with that man of mine. Wow.

tisdag 20 maj 2014

Ode och Ransäterpeppen

  Sitter här och smådansar i soffan och längtar nästan alldeles för mycket efter att få lyssna på bra band, sjunga hela natten och dansa tills jag blir snurrig i huvudet. I början på juni är det Ransäterstämman, och gud vad kul det ska bli! Jag har faktiskt aldrig varit där förut, då min folkmusikfestivaloskuld förra året gick till Korrö. Jag och vännerna ska bara leta reda på ett tält, sedan bär det av! Så länge lyssnar jag på Ode.

måndag 19 maj 2014

"Harry Potter’s like Santa Claus. 
Something you can’t see but wish was real 
so badly that you end up believing in it."

~ Emma Watson

Fullt ös, medvetslös

  God förmiddag, gott folk! Ni får ursäkta mitt bristfälliga uppdaterande, jag har knappt haft tid att sätta mig ner och andas ens! Jag är nu färdig med alla sökningar till folkis, är mitt uppe i tentaperioden i skolan och jobbar på operan så ofta jag kan. Jag bor lite hos Magnus och lite hos mormor om vartannat, och hemma hos mamma och pappa har jag fortfarande alla mina saker i flyttlådor, så det är allt lite rörigt. Om ett par veckor kanske, då har jag nog fått lite mer ordning på det hela så jag kan berätta lite grann om hur det har gått och så. Så länge kommer jag säkert slänga upp nånting från Supernatural eller Game of Thrones. Ha det bra!


  Hello folks! Sorry for being slow on updates, I have barely had the time to breathe lately! I'm finally done with my auditions to schools for next term, I have a lot of examinations in school and I try to work at the opera as much as possible. Still sort of have my whole life in boxes aswell, so it's all kind of messy, really. I'll hopefully be back properly in a couple of weeks! Before that I'll probarbly post something about Supernatural or Game of Thrones. Take care!

söndag 4 maj 2014

Pop the bubble


Jag har blivit ginger! Magnus tog ett par bilder på mig så att jag kan visa. Trevligt va? Jag trivs jättebra, känner mig som en Weasley. Då kan det ju inte vara fel.


Translation: I've turned ginger! Mags snapped a couple of pictures of me so I can show you. Nice, huh? I feel fantastic, like a Weasley. And then it can't possibly be wrong.